måndag 26 april 2010

Denna sötnos

Som skäller (kvittrar) på mig när jag är ute verkar nu ta det lugnt ett tag.  Troligen är äggen lagda och maken/maken ligger och ruvar.
Snart väntar tider då man väcks vid halvfyra tiden av hungriga fågelungars pip. För naturligtvis hade vi satt holken under vårt sovrum.

Aningen irriterande. Det vet jag för de la ägg i 2 omgångar förra våren.

Men,ändå så mysigt och kul. Och Lillebror så jätteglad för att fåglarna hittar hans holk i år igen!

Att ha barn

Hämtat barnen och går igenom deras ryggsäckar som förutom sandiga,jordiga fynd (mest pinnar eller stenar som ska användas till olika saker) innehåller ombyteskläder som behöver tvättas - Och så dessa lappar om allt möjligt som ska skrivas upp i almanackan,fyllas i och återlämnas eller så är det något slags möte eller inbjudan till kalas. Själva har kidsen sprungit ut efter att de klagat över att det minsann aldrig finns något hemma att äta tuggat i sig drösvis av digestivekex,litervis med mjölk eller saft och äpplen.

Närmaste göra för mig är att sopa på nederbotten och fläcktorka golven efter de sprungit in med skor för de "ska ju bara"...Hämta en sak,fylla en vattenballong..osv. Min dammsugning under dagen är ett minne blott. Nej,jag är långt,långt ifrån att vara pedant.

Om ett tag börjar springandet ut och in för att fråga när maten är klar för de är skithungriga,igen. När maten är klar är de spårlöst borta och blir arga när jag väl hittar dem för att jag har fräckheten be dem avbryta lekarna för att komma in och äta. När de väl kommer in hetsäter de för kompisar väntar ute. Försökt tajma in kompisarnas mattider men alla äter ju inte samtidigt.

Nästa gång jag är ute är det för att få in dem och de är ännu argare för varför ska de in just då? Det är ju ljust ute,och alla andra kompisar är ju ute och de får aldrig vara ute och jag är orättvis och jättedum.. Och så är de hungriga,igen,och frågar när vi ska äta mat(!).

Efter slagsmål sinsemellan,ibland läxa gjord under protester har vi borstat gaddarna och de är förbi av trötthet så somnar de snabbt i sina sängar efter godnattpussar och kramar för så stora är de inte ännu.

Jag får en liten stund för mig själv. Tvättar,förbereder,plockar undan. Imorgonbitti ny morgon. Nya "strider".

Insér: Det är såhär det är,såhär blev det. Lite trött men ack så lycklig. Finns det krumelurpiller som Pippi Långstrump hade: Kära lilla krumelur må du aldrig bliva stur(a).

lördag 24 april 2010

Idag grillar vi

Molnen få och solen visar sig mest.

Vad passar då bättre än att passa på att grilla ute. Potatisgratängen som vi ska äta är snart klar och vitlökssmöret gjort.

Maken grillat det jag marinerat.
Han  sa även till 4 killar på 2 trimmade mopeder att de inte får åka i full fart på gården. Artiga var de tydligen för de hade bett om ursäkt och påstått de inte sett skylten om mopedförbud.

Här är mycket barn ute. De cyklar,springer,leker. Ser sig inte för.

Och det ska de kunna göra tycker jag för någonstans måste de vara trygga och att åka bil i full fart,eller okynneskörning med moppar är helfel.

fredag 23 april 2010

Dutta och dalta

Två av sönerna varit hemma idag och även jag haft knasig mage.

Maken kom hem från jobbet och var trött.Vi vaknade samma tid men jag varit hemma Det förstår jag.att han är trött.  Men undrar: Utnyttjar han det faktum att jag och pojkarna mått dåligt idag till sin fördel?!  Klagat över magen men inget spring till toan alls utan han har sovit i soffan hela kvällen.
Blev så irriterad att han låg där efter jag servat med middag och tagit hand om barnen,som jag alltid gör,så jag sa till honom gå upp och lägga sig.  Kvällsmacka får han göra själv om han är hungrig och han kan glömma något "tycka synd om" från min sida.

Nu ska jag sanera lite efter kvällens tacoätning i vardagsrummet och sedan bära upp Lillebror till sin säng. Stor disk och morgonpigga barn väntar mig i morgon bitti.

Nattinatti!

Undervisa barnen själv?

En familj överklagat beslutet om att deras 11-åriga dotter ska gå i skolan istället för att undervisas hemma. Hittar tyvärr inte de tidigare artiklarna om detta men vet att hennes storebror är15 år, autistisk och tillåtits undervisats hemma.

Anledningen säger hennes föräldrar är att "skolan inte kan tillgodose hennes speciella behov". 

Jag har en son som har "speciella behov" och bor på samma ort och säger Tack och lov för skolan! De ser min sons behov,stödjer mig under utredningen. Han har kompisar,gemenskap,aktiviteter - Och växer mentalt för varje dag.

Tänk om jag undervisat honom hemma..Så mycket han gått miste om. Inte minst kunskapsmässigt. Och hur få honom sitta och plugga hemma en hel dag?!

Som föräldrar lär vi barnen något varje dag som t ex trafikvett och hur man ska beté sig mot andra .Svarar på frågor om vad olika siffror blir om de plussas,hur saker stavas eller svårare saker som om änglar finns.Mm mm...

Däremot har jag inte kompetensen lära mina söner om fysik,kemi och matteuträkningarna ändrat sig sedan jag gick i skolan. Svaren desamma men hur man skriver det förändrats. Och en dag är de rätt stora och ska klara gymnasium. Jag är då glad mina söner gått i skola för jag  kan ge dem villkorslös kärlek,hjälp och uppmuntran ,men- inte den kunskap de då behöver och de kamrater de träffat under skoltiden!

torsdag 22 april 2010

Och så blev det lite panik...

...En stund.

Klockan 20.10 ikväll kom Storebror på: -Just ja,vi har bakläxa till imorgon och man ska ta med något man bakat.
Detta kom han ihåg 10 minuter efter affären stängt och jag hade varken ägg eller bakpulver hemma. Bakpulver tillhör en av de saker jag tänkt köpa,men...Minnet är bra men alltför kort ibland.  Eller så har jag för rörigt i huvet och kan då ej heller klandra Storebror för han glömt säga detta.

Bidde en nödlösning i form av chokladbollar så det löste sig.

Och nu sover alla. Läxor gjorda och kläder tvättade och torkade så barnen kommer hela och rena till skolan i morgon bitti.När jag hämtar dem så är troligtvis kläderna i samma skick som innan jag la dem i tvättmaskinen tidigare. That´s life ;-).

Nu ska jag strax "nanna kudde" och hoppas få vakna till sol och snöfritt imorgon. Snöat mycket här hela dagen och allt ute är snötäckt och så blött. Aprilväder.

tisdag 20 april 2010

Hönsmamma

Det är jag verkligen.

Lillebror gick hem från skolan idag med bästisen och hans mamma. Så konstigt det känns fast jag vet han har det jättebra och kul och hade han varit hemma så hade han ändå varit ute med kompisar.

Idag var vi tidiga till skolan och när jag lämnat Lillebror så satt Storebror ensam på en bänk och väntade på att det skulle ringa in. Gjorde mig så ont. Han trivs INTE och säger han går ensam på rasterna. Vill byta skola och gå där Jimmy går och där kompisarna här i området går.

Jimmy duschade efter gympan idag,precis som han gjorde förra Onsdagen. Victory!!  Jättestort framsteg för honom. Hans gulliga fröken gjort ett "diplom" där han får ett klistermärke för varje dusch och nu har han 2 stycken. Efter 5 gånger ska de baka chokladbollar och han får ta hem några och bjuda oss.
Tyvärr får denna fröken inte vara kvar efter sommarlovet eftersom en fast anställd barnledig lärare ska ta över. Kändes jättejobbigt höra det. Börja om med förklaringar och att Jimmy ska lära känna ännu en ny fröken,och hon lära känna honom känns "skrutt".
En av de 3 andra killarnas mamma ville ha ett möte med rektorn om att denna fröken ska få vara kvar. Min önskan också. Men...Sist in först ut. Och har den andra kvinnan varit barnledig så...

För övrigt så sa Jimmys Fröken att hon tyckte jag uttryckte mig så jättebra på mötet igår och Storebror glad för imorgon ska vi ha eftermiddagsparty där han får bjuda sin jämngamla kompis som har ADHD och har lite svårt gå bort till folk.Glädjen består främst av att kompisen vill och sagt att han längtar till imorgon. Hunden blir förvisad till sovrummet ett tag.

Guldkorn finns!

måndag 19 april 2010

Sista mötet

Jag och Maken varit på möte med rektorn,psykologen,sköterskan och Jimmys lärare.

Nu går det vidare till VITS där vi förhoppningsvis får tid innan hösten.

Jag grät inte men Maken sa han märkte att jag höll på att börja gråta,larviga jag.

Och Storebrors fröken ansér jag vara knäpp som enbart tar kontakt på kvällstid och då ber mig ringa upp för bagateller. http://blogg.passagen/fuschia

Och på Onsdag ska jag på utvecklingssamtal med Lillebror.

Och jag är less på alla samtal. Vill bara vara. Ta det lugnt. Slippa gå med en stor klump i magen av oro som aldrig verkar försvinna.

Och jag borde svara er gulliga som skrivit.  Och jag borde lära mig byta bild på bloggen. Och jag borde inte bli nonchalerad av mamman vars son (och kompis till Lillebror) jag tog hem från skolan i Fredags. Är statusprylar allt?!

Och Maken ska på Bowling med mat och dryck efter jobbet på Onsdag och jag är jätteavundsjuk eftersom han var på middag och bio för 2 veckor sedan och jag är här hemma,som vanligt,alltid. Superdupertråkig!

Och jag vill ha en anledning klä mig fin.  Och jag vill umgås med vuxna.

Jag vill vara - Mig,Jag,Ifred,Och ha kul!

tisdag 13 april 2010

Varit med Jimmy till skolläkaren för sista kontrollen innan elevvårdskonferensen. Hon kände och klämde,han fick göra olika övningar som t ex hoppa på ett ben,blunda och peka på näsan mm.

Sedan åkte han iväg till badet.Hoppas han har det jättebra,och,att allt går bra.

Pratade sedan mer med läkaren och sköterskan. Fick berätta om hur det varit och är. Som t.ex. denna morgon då Jimmy satte på sig den fläckiga favorittröjan och jag märkte att det inte var någon idé föreslå ett byte. När vi väl skulle iväg så påstod han att cykeln inte var bra,slängde ifrån sig den och stack. Efter lirkande och lock och pock fick jag honom sätta sig bakpå min cykel så vi kunde komma iväg. Efter lämnat bröderna kom vi precis i tid till läkarbesöket.
Läkaren som aldrig träffat Jimmy förut utan bara läst om honom hade blivit positivt överraskad.Hon hade förväntat sig en inåtvänd kille men Jimmy hade tagit ögonkontakt med henne,hon sa det flera gånger.

Men. Helt klart har Jimmy en betéendestörning,troligen en "blandning". Och hon var helt säker på att det kommer gå till BUP genom VITS.

Först är det konferensen på Måndag. Bävar...Kan inte hjälpa...Har gråtit mig igenom förberedande samtal,samtal med hans psykolog och nu senast i morse.

Lite annat prat. Här skiner solen även idag. Blivit utskälld av talgoxarna som bygger i holken på baksidan. Hur de kvittrar och varnar varann när jag går ut: -Nu är den där hemska pladuskan ute igen.Varning,varning.

Inte gjort ett dugg,inte varit hemma så länge heller. Och min lunch som skulle bli bl a ett par löskokta ägg är nu väldigt hårdkokta eftersom jag glömde när jag satte mig vid datorn. Nåja,går nog i mig ändå.

Trevlig Tisdag alla!

måndag 12 april 2010

Första skoldagen efter påsklovet.  Som jag redan innan visste klagades det över allehanda krämpor som ont i foten och huvudvärk i hopp om att få vara hemma. Och trötta var Bröderna Bus,som de skulle behövt semester för att vila upp sig efter ledigheten.
Men,iväg for vi. På cyklar allihop - Som jag läst fula ramsor över den förbenade vintern där jag halkat fram på isiga,ibland igensnöade,vägar balanserande 2 barn,ryggsäckar,gympapåsar,skridskor & hjälmar på min cykel. Nu cyklade vi allihop. Och kom fram en kvart för tidigt.Och tussilagon lyste gult  i dikeskanterna.VÅR!!!!

Och solen sken. Jag tog en lång promenad. Ensam och ingen tjatade. Solen sken och fåglarna kvittrade.

Och hämtade Jimmy. Pratade med den ena pappan till hans klasskompisar. Han skulle följa med till badet i morgon. Ta hand om Jimmy också. Kändes tryggt för Jimmy känner och tycker om honom,och han känner Jimmy.

Och fick veta att de ska gå till  bussen kl.9 -Och hans läkarbesök i basutredningen är kl.8.30(!).

Nu är det positivtänk som gäller...

Båda sakerna så jätteviktiga för Jimmy.

Dessutom ville Jimmys fröken prata även med mig (Lät Maken ta föräldrasamtalet då när jag mådde dåligt och ansåg han skulle engagera sig mer). Aldrig varit med om att de även vill prata med Maken fast det är jag som gått på alla möten av olika slag under åren.

Insér...På något sätt har jag ett (oavsiktligt) övertag. Jag är mer verbal,mer engagerad,har koll mitt i allt hjärnsnurr.   Pengar har jag inte. Det är mycket men absolut inte allt!

fredag 9 april 2010

Ätit huggorm

Nu vill jag ni rättar mig om jag har/känner fel.

Min inkomst,bidrag till familjen är ringa. Speciellt nu sedan vi flyttat till byhåla.
Maken har ett jobb.

Idag hade Maken ledigt. Vi åkte alla ner på stan en timme. Och naturligtvis måste då Clas Ohlson besökas. Maken försvann och kom tillbaka med en påse där han (visade det sig senare) köpt en armbandsklocka som visade när man fått SMS och från vilket nummer. (Han fick en ny klocka av mig till bröllopdagsspresent i Augusti) Han har pratat om den tidigare och min åsikt har då varit: Så dyr,och varför?  Han behöver ju bara ta handen ner till bältet där telefonen sitter om det ringer. Och,hur många ringer eller sms:ar honom? Jo,kanske en i veckan.Och vi har inte råd med lyxprylar!

Själv avstod jag från gå i klädaffärer fast bröderna behöver både byxor och strumpor för jag hade inte pengar till det.

Och sur blev Maken när jag frågade om han kunde bidra med ett par hundra när jag skulle handla mat.

På ett sätt unnar jag Maken denna leksak för han har ett fast jobb. Den andra sidan säger:Man sätter barnens behov främst,och diskuterar tillsammans om man ska köpa dyrare prylar som man egentligen inte alls behöver.

Är jag självisk som missunnar Maken köpa dyra leksaker för lönen han jobbat för?
Är jag självisk som ansér hans lön ska gå till mat,hyra och barnen?

Detta en av anledningarna till att jag krisade för ett par veckor sedan. Fan också!

torsdag 8 april 2010

Jag har full koll,eller...

Sovmorgon. Servar Bröderna med frukost: Storebror äter knäcke med ost,Lillebror mörkt bröd och medvurst,Jimmy ljust bröd med prickig korv. Jag vet,gjort det så många gånger.

Dags för leka ute: Där är era hjälmar.Favoritbyxorna?De hänger på torkställningen. Du har rena strumpor i din låda. Osv...   Jag vet,har koll.

Att jag sedan irrat runt och letat efter mina läsglasögon en lång stund och att jag när jag skulle diska upptäckte att jag fortfarande inte köpt diskmedel och Lillebrors leriga byxor ligger kvar på golvet fast de var anledningen till att jag startade en maskin tvätt pratar vi tyst om. Även solen har sina fläckar ;-).

onsdag 7 april 2010

Och lugnet lägrar sig...

..trodde jag ja...When will I ever learn?

6-åringen däckat i soffan. De två resterande Bröderna Bus badar,gjort det länge nu.Varit upp och sagt till: -Det räcker nu,och sluta skrika Jimmy. 

Jimmys tics lugnat ner sig. De finns och kommer främst fram när han är uppspelt eller trött. Sedan har han fått för sig t ex att smörgåsen jag gjort till honom måste jag hålla i tills han tar den. Får absolut inte lägga den på bordet för då är den smutsig och oätlig,och pappa får inte göra mackan. Den sista biten av smörgåsen äter han inte utan hittas i eller under soffa,säng,bord där han gömt undan. Likadant med det han ska dricka,och glas undersöks,och ratas ofta, på grund av ..ja jag vet faktiskt inte,en liten kalkprick eller glas taget på fel sida i skåpet? Som att balansera på ägg utan att  råka krossa dem.

Ofta,ofta kommer han in.Påstår andra gjort elaka saker mot honom.Svår att trösta och lugna.  Jag har tittat,vet det inte stämmer men säger inget.

Fått tid till Läkarbesök nästa vecka (det sista i basutredningen). Sen får vi se hur mycket energi jag måste lägga ner för att få tid hos V.I.T.S. i rimlig tid.

Dansande elefanter

Srax efter 8 blev vi väckta av knackningar på dörren. Två tjejkompisar till killarna ville leka. De är tydligen ensamma hos 8-åringen hela dagen (den andra tjejen är 7).

Vid halvelva kom 7-åringen.Ledsen,de hade blivit osams och hon hade ingenstans att ta vägen och mamma kommer hem efter kl 17. Ja vad gör man? Naturligtvis får hon vara här. Just nu är de ute och leker. Tycker det är lite oansvarigt av respektive tjejs föräldrar att lämna dem ensamma i 9 timmar.

Lärorikt har det varit eftersom även 8-åriga tjejen varit här. Har ju bara söner och upptäckt att sättet att lösa konflikter är väldigt olika. Killarna blir ovänner,slänger ur sig lite elaka ord och är sams med kompisen igen. Tjejer är långsinta och intriganta.Och nog 17 kan tjejer fula ord de också....Huvvaligen.

Nu är de alla ute och leker på olika håll. Haft 6 barn inne som låtit som elefanter som dansar på övervåningen så när de sa de skulle gå ut så jublade jag inombords.

Nu ska jag sanera vardagsrummet efter de fikat sedan börja trilla köttbullar. Får väl bjuda 7-åringen på middag. Bättre det än att alla äter massor av mackor.
Sedan ska Maken få skjutsa mig till Droghandeln så jag kan köpa lite allergipiller.

Kul när det rör på sig!

lördag 3 april 2010

En liten näve...

...fylld med Blåsippor vars skaft var några millimeter fick jag av Storebror igår med orden; -Titta mamma,nu ÄR det vår.      La dem i en liten glasskål med vatten och nästan alla knoppar slagit ut idag.

Årets första blåsippor. Vi har plockat fram utemöblerna. Solen skinit hela dagen. Imorgon hade vi tänkt grilla.

Talgoxarna som förra året boade i vår holk på väggen på baksidan har fullt sjå bygga bo där nu i år igen. Få se om de lägger ägg i 2 omgångar även denna sommar. Ser fram mot bli väckt av fågelungars pip vid 4-tiden på mornarna.

Vi trotsar snön som ligger kvar i skogen utanför. Snöhögarna lite överallt struntar vi i. Och tydligen får man sätta sommardäck på bilen redan den 15:e.

Nu har jag vår!! Och - Vad jag behöver den!

fredag 2 april 2010

GLAD PÅSK

Allt känns så mycket bättre nu. Tack för peppande,uppmuntrande kommentarer!

Igår klädde Bröderna Bus ut sig till påskgummor efter skolan och vi for till Maxi där alla utklädda fick ett påskägg. Och vilket påskägg - var knökfyllt med godis.

Sedan fortsatte de med att tillsammans med kompisar gå i området och dela ut påskteckningar,önska Glad Påsk och få godis. Aldrig varit med om att så många barn varit och ringt på,minst 20 stycken...

I morgon väntar godisägg som Påskharen gömt. Känns som lite antiklimax efter allt godis som killarna redan ätit.

Blir en lugn och förhoppningsvis solig helg.

Hoppas er helg blir som ni vill ha den!